VitaS slaat de handen in elkaar met het Turnhoutse opleidingscentrum HIVSET. Vanaf september 2024 zullen zij Ghanese verpleegkundigen begeleiden naar een Belgische carrière in de ouderenzorg.

Met hun gloednieuwe opleidingstraject willen VitaS en HIVSET een antwoord bieden op de huidige arbeidskrapte in de ouderenzorg. “Zo nemen wij, als aanbieder van ouderenzorg en opleidingscentrum, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op”, klinkt het bij initiatiefnemers VitaS en HIVSET. Tegelijk krijgen Ghanese verpleegkundigen de kans om hun carrière een nieuwe wending te geven in België.

INTENSIEVE OPLEIDING MET FOCUS OP INTEGRATIE

Het opleidingstraject voor 15 deelnemers start op Ghanese bodem met een intensieve taalcursus en lessen over Belgische gewoonten. Na een halfjaar verhuizen de studenten naar België en volgen ze een verpleegkundeopleiding bij HIVSET, aangevuld met begeleiding door ervaren verpleegkundigen op een van de vijf campussen van VitaS.

Omdat de verhuis naar een onbekend land erg spannend kan zijn, krijgen de deelnemers administratieve en financiële ondersteuning. Zo speelt het traject in op een vlotte integratie in de Belgische woon- en werkomgeving en kunnen de deelnemers zonder zorgen openbloeien in hun nieuwe rol.

WAARDEVOLLE SAMENWERKING MET IMPACT

“We zijn erg trots op onze samenwerking met VitaS en de unieke opleidingskans die we daarmee aan Ghanese verpleegkundigen kunnen bieden. Met dit traject zullen wij zorgen voor de toekomst: van onze zorgsector én van onze nieuwe studenten”, zegt Daniel Leeten, algemeen directeur bij HIVSET.

“Dit project draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van de zorg die we aan onze bewoners kunnen aanbieden. Het kadert ook binnen onze open kijk op zorg, één van onze stokpaardjes”, vult Chris Demulder, algemeen directeur van VitaS, aan. “We zijn ervan overtuigd dat de Ghanese verpleegkundigen een waardevolle aanvulling zullen zijn op onze teams. We kijken alvast uit naar deze internationale samenwerking.”