Jouw verhaal telt! WZC Het Perrehof diende hiertoe een kandidaatsdossier in en werd geselecteerd.

12 nieuwe leesplekken voor ouderen en mensen met dementie

Leuven – 27 februari 2023 – Cera ondersteunt Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen voor het organiseren van samenleessessies op 12 nieuwe leesplekken. Samen leiden we nieuwe leesbegeleiders op. Zij organiseren jaarlijks minstens vijftien samenleessessies in woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of -opvang in Vlaanderen en Brussel. Zo maakt Cera ook lokaal het verschil via warme en zorgzame buurten. 

Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om in het verhaal te komen.

Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. 

Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf luidop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen.

De leesgroepen zijn groepen van maximaal tien deelnemers die op een gezellige plek samenkomen met een kopje koffie en een koekje. De leesbegeleider leest een literaire tekst hardop voor. In leespauzes staat de leesbeleving centraal: deelnemers vertellen over wat de tekst met hen doet. Zo komen deelnemers in contact met andere perspectieven en leren ze elkaar ook beter kennen.

Eind 2022 lanceerde Cera, i.s.m. Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een tweede oproep naar woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of -opvang om samenleessessies te organiseren onder de zorgvuldige begeleiding van een leesbegeleider. Deze leesbegeleiders krijgen een driedaagse vorming en gaan vanaf de maand mei effectief aan de slag. WZC Het Perrehof diende hiertoe een kandidaatsdossier in.

Een jury van experten selecteerde deze 12 nieuwe leesplekken:

  1. In Antwerpen: vzw Consolata regio Putte, vzw Carolus Mayerhof Mortsel, WZC De Regenboog Zwijndrecht
  2. In Vlaams-Brabant: WZC Sint Bernardus Bertem
  3. In West-Vlaanderen: OLV Gasthuis vzw Poperinge, WZC Curando West Brugge
  4. In Oost-Vlaanderen: Familiezorg Oost-Vlaanderen, IKOO vzw Dendermonde, WZC den Anker Serskamp Wichelen,
  5. In Limburg: Seniorenvoorzieningen HOGEVIJF Hasselt, WZC Het Perrehof in Peer
  6. in Brussel: Familiehulp vzw Sint-Jans-Molenbeek